Jornada de conferències ‘Inclusió de persones refugiades a través de l’esport. Vies de finançament europeu per a projectes esportius’
Una visió integral de com abordar la inclusió de les persones refugiades a través de l’esport. Aquest ha estat l’element nuclear de la jornada celebrada aquest dijous a la seu de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya.
Prop de 50 entitats de diferents àmbits han participat en l’acte. Hi ha assistit representants del món federatiu, així com del món universitari, del tercer sector social i l’administració.
Gerard Esteva, president de la Unió de Federacions, ha donat la benvinguda als assistents. L’acte ha comptat amb un total de cinc ponències que han versat sobre diferents aspectes sobre el repte de la inclusió de les persones refugiades i les oportunitats que brinda la Comissió Europea per al finançament de les entitats esportives per al desenvolupament d’aquestes activitats.
La jornada s’emmarca dins el programa ASPIRE, un dels tres projectes europeus en què participa la UFEC. Precisament, la primera de les ponències ha servit perquè Milena de Murga, responsable d’Acció Social de la Unió de Federacions, i Katrin Koenen, directora d’afers científics de l’International Council of Sport Science and Physical (ICSSPE), expliquessin el projecte, que aquest pròxim mes de juny arriba a la seva fi després de tres anys d’activitat. Durant aquest temps, ha servit per “incrementar el coneixement i de com s’ha de treballar amb els refugiats, donar suport a les entitats per fer la seva feina, augmentar les capacitats dels professionals i crear conscienciació sobre els refugiats gràcies a l’avaluació, disseminació i sostenibilitat del projecte i els seus efectes”, ha afirmat Koenen. Una tasca que s’ha pogut desenvolupar perquè ASPIRE ha utilitzat l’esport “com un llenguatge comú per contribuir a la integració dels migrants”, ha reblat.
Núria Vergé, referent provincial d’Acollida Temporal, de la Creu Roja Catalunya, ha explicat el ‘Programa Refugiats’ de l’entitat social, amb què l’ONG s’ocupa de cobrir de forma integral les diverses necessitats que poden tenir les persones refugiades. “Intentem treballar”, ha comentat Vergé, potenciant l’arrelament: “teixir xarxes, conèixer l’idioma, formar-se… tot per accedir a un contracte laboral digne”.
L’última conferència del matí ha tornat a donar veu Koenen, de l’ICSSPE. L’experta ha explicat com abordar els reptes de les persones refugiades. “Hem de treballar perquè superin els seus traumes”, ha explicat l’especialista. Recursos com “l’humor, les emocions, l’autoconfiança, el suport social o la resiliència són bàsics”, ha reblat.
Les vies de finançament, que sempre són un escull per a les entitats, han ocupat un lloc de la jornada a la tarda. Marisa Fernández, Subdirectora general de la Unitat d’Esports de la Comissió Europea, ha detallat totes les oportunitats de finançament per a l’esport que facilita la Unió Europea. Tant des del programa Erasmus Plus Sport, “59 millons d’euros el 2019”, com línies de finançament addicional. En aquest útlim cas, Fernández ha explicat el finançament per a programes pilot, sense requisit transnacional, que “fomentin l’intercanvi i la mobilitat en l’esport, que utilitzin l’esport com un instrument d’integració social dels refugiats; que facin un seguiment i orientació, a través de l’esport, de joves en risc de radicalització”; també ha detallat els Premis #BEINCLUSIVE, que donen “valor als projectes d’integració social a través de l’esport” ha exposat. En l’última edició “hem repartit 3 premis de 10.000 euros i 6 de 2.500 euros”, ha conclòs.
Per últim, Oriol Marcé, subdirector general del Consell Català de l’Esport, ha tancat la jornada amb una presentació de bones pràctiques dels clubs i entitats catalanes en el programa Erasmus Plus Sport.