La iniciativa social de les federacions i la UFEC brinda cada any primeres oportunitats de feina a desenes de joves
Des que la UFEC engegués ara fa tres anys el projecte INSERsport, enfocat a brindar un futur millor a joves en risc d’exclusió social, han estat molts els nois i noies que han desfilat per l’organització amb més èxit que penediment. I és que, segons la majoria de formadors i professionals que integren la plantilla d’aquest projecte social, INSERsport garanteix l’èxit si hom de veritat el vol i el persegueix amb esforç.
Un dels exemples d’aquesta premissa és l’Alejandro Estaun, que després d’accedir al curs de mecànica que la Federació d’Automobilisme oferta a través d’INSERsport a l’escola RC Group del Skualo Competició, va aconseguir una beca per continuar-hi durant el curs 2018-19. La seva disciplina i bona conducta li van reportar una oportunitat que, segons el seu tutor acadèmic, Sergi Yborra, l’Alejandro ha sabut justificar: “S’ha fet tot un home. Ha exhibit una responsabilitat a l’altura del premi atorgat”.
La maduració de l’Alejandro no només ve donada de la confiança aliena, sinó també del pes de les il·lusions pròpies: “L’experiència d’aquest any ha estat espectacular. Alguns caps de setmana hem anat a curses i hem fet formacions de primera mà. Si pogués seguir un any més, ho faria”, afirma aquest projecte de mecànic.
Una altra de les promeses del programa INSERsport és l’Ilyas H., de 17 anys. Arribat a la formació de la Federació Catalana de Paralítics Cerebrals per recomanació del centre de menors en què es troba tutelat, va aconseguir la doble titulació d’àrbitre de boccia i jutge d’eslàlom invertint-hi dues hores a la setmana durant tres mesos.
“INSERsport li ha obert possibilitats que abans no tenia. És una oportunitat única per a integrar-se”, afirma Raúl E., el seu responsable al centre. I és que, la formació de l’Ilyas ha estat tan meteòrica, que amb només un trimestre de rodatge professional ja ha aconseguit oficiar enfrontaments del Campionat d’Espanya d’eslàlom, celebrat el passat maig a El Prat. “És el premi a la seva constància i esforç durant totes les jornades de la lliga catalana”, corrobora Ingrid Lafuente, de la Federació Catalana de Paralítics Cerebrals. Tanmateix, per a l’Ilyas no tot és l’èxit professional: “M’agrada treballar amb el col·lectiu amb diversitat funcional perquè puc aprendre de la seva forma de viure”.
Optimisme i agraïments
Amb el mateix optimisme encara Karam Bashir la seva incipient carrera al món de l’arbitratge de futbol sala. La seva experiència es redueix a sis mesos com a cronometrador, l’estadi previ a ser àrbitre principal, càrrec que podrà exercir a partir de la pròxima temporada. Amb tot, la passió ja aflora en ell: “Guanyar diners arbitrant un esport que adores és meravellós”. Per la seva conducta, Karam suposa el perfecte paradigma de l’entusiasme que la fundació busca inculcar en els seus joves. “La voluntat de superació del Karam i la seva valentia a l’hora d’encarar reptes desconeguts encaixen amb la filosofia d’INSERsport”, corrobora Jordi Jiménez, responsable arbitral de la Federació de Futbol Sala.
En contraposició als casos de l’Alejandro, l’Ilyas i el Karam, trobem el de la Desirée Casani. Allunyada ja de la fundació per motius acadèmics i laborals, guarda bons records del seu pas per INSERsport. “Sempre portaré amb mi els vuit mesos d’experiència a la Federació d’Escacs organitzant proves i preparant sales. Vaig poder gaudir dels valors de diversitat i companyonia de la institució”, valora la Desirée, de 20 anys.