Aprenent la llengua a través del beisbol

By 14 d'abril de 2020INSERsport

El 2019 la Federació Catalana de Beisbol i Softbol (FCBS) va participar per segona vegada en el projecte INSERsport, oferint un curs de beisbol a joves migrats sols. A diferència d’altres formacions, aquest curs no oferia un certificat federatiu, ja que l’objectiu principal no era la inserció laboral sinó la inserció social de joves nouvinguts amb poques competències bàsiques lingüístiques i la generació d’un espai d’oci i hàbits saludables per ells. 10 joves usuaris de Suara Cooperativa, ISOM, Fundació Servei Solidari, i del centre d’acollida Kiriku van poder participar en aquest curs esportiu de caràcter purament pràctic, impartit per l’Èric i en Marc, formadors de la FCBS i coordinat pel president de la FCBS, Jordi Vallès, en col·laboració amb l’Àrea d’Acció Social de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC).

Aviat farà un any que en Baba va finalitzar el curs de beisbol i hem volgut compartir amb vosaltres l’experiència del seu pas per INSERsport.

En Baba té 18 anys i va arribar a Barcelona fa un any i mig des de Costa de Marfil cercant noves oportunitats.

Quan li preguntem què és el que més li agrada de Barcelona, la seva ciutat d’acollida, respon que la calidesa i la forma d’acollir als estrangers que, com ell, han migrat del seu país d’origen.

Ens explica que abans de començar el curs de beisbol, només havia sentit a parlar d’aquest esport una vegada i desconeixia com es jugava. Així i tot, el desconeixement d’aquest esport no va ser un obstacle perquè a través del curs aprengués el seu reglament, el practiqués i l’acabés agradant tant com li agrada ara.

Una de les coses que més li va agradar del curs, van ser les instal·lacions on es va impartir la formació, el Camp Municipal de Beisbol Carlos Pérez de Rozas, situat a l’Anella Olímpica de Montjuïc de Barcelona; una instal·lació ubicada en una zona privilegiada amb vistes a la ciutat amb un camp de gespa increïble que convida a aprendre l’esport, batejar amb totes les forces i córrer per intentar atrapar la bola.

En Baba està orgullós perquè ara se sent capacitat per ensenyar a altres joves com ell a jugar a beisbol. El curs d’INSERsport ha marcat un abans i un després a la seva vida; abans practicava esport a casa, però el curs de beisbol li ha despertat la passió per l’esport.

En un futur li agradaria ser un gran jugador o entrenador i no va mal encaminat perquè ja ha rebut alguna proposta del FC Barcelona Rugby que li permetrà mantenir-se vinculat a món l’esport, una activitat que haurà de compaginar amb els estudis que està cursant actualment.

Coneixedor de les dificultats econòmiques del Tercer Sector social per cobrir activitats i recursos adreçats col·lectius vulnerables, en Baba fa una crida per animar que persones, administracions i empreses ajudin a finançar econòmicament INSERsport perquè considera que és una molt bona oportunitat pels joves que han abandonat els seus països d’origen i busquen alternatives esportives per llaurar-se un futur millor.

Leave a Reply