INSERsport 2019: un èxit que no para de créixer

By 31 de gener de 2020INSERsport

La 3a edició d’INSERsport arriba a la seva fi.  Una edició que ha suposat la consolidació del programa, tant pel que fa a la implicació de les federacions, patrocinadors i entitats del Tercer Sector social, com per les experiències i resultats obtinguts pels participants i formadors.

“Vam començar el 2017 amb 85 joves i per aquesta edició hem comptat amb prop de 300”, apunta Milena de Murga, cap de l’Àrea d’Acció Social de la UFEC, responsable del programa. Una xifra que es veu reforçada amb els més de 160 joves que han aconseguit el certificat d’estudis que els possibilita l’entrada al mercat laboral. Aquest és l’objectiu final. INSERsport és una oportunitat perquè joves en risc d’exclusió social “coneguin el món laboral i adquireixin uns hàbits que els permetin aconseguir allò que es proposen”, afegeix de Murga, un oportunitat que no hi seria si no fos “per l’aportació dels patrocinadors, públics i privats, i dels col·laboradors”, rebla.

Acompanyament
Durant tot el programa, l’equip de professionals, tant els formadors de les federacions com els psicòlegs del projecte, acompanyen els i les joves en el seu aprenentatge. “Són joves que necessiten atenció i respecte pel seu ritme”, admet Tere Osorio, psicòloga tècnica d’INSERsport. Per aquest motiu, “el reforç positiu en l’assoliment de petits objectius diaris és crucial perquè se sentin segurs”, detalla. La supervisió és clau perquè se sentin bé durant la seva inserció al món professional de l’esport. Amb tot, INSERsport representa un creixement per als i les participants “i també per a les famílies”, afegeix de Murga, perquè “ en molts dels casos, els joves poden contribuir a l’economia familiar”, conclou.

El paper dels formadors
En aquest aspecte, la implicació de l’equip de formadors de les federacions és fonamental perquè el camí dels participants acabi arribant a bon port. “Els necessitem per poder treballar en equip”, detalla Osorio. Aquest treball en equip suposa la diferència entre poder ajudar-los i quedar-se a mig camí, en un alumant l’experiència i vivències del qual es tradueix en un alt índex d’abandonament. Però l’equip no defalleix. “Hem de ser conscients que molts dels nois i noies tenen problemes per assimilar aquelles parts més complexes”, explica José Manuel Viéitez, formador de la Federació Catalana de Futbol Sala a INSERsport, però amb insistència ho acaben aconseguint. “Jo em quedo amb les ganes, l’atenció i la curiositat que hi posen. Són fantàstics”, detalla.  Una motivació que també ha sorprès l’Eduardo Castillo, formador al Curs de Monitor de la Federació Catalana de Futbol. “Són capaços d’acabar per terra de felicitat només per fer un gol amb la jugada traçada a l’aula”, comenta. Per arribar a tenir èxit i poder gestionar grups amb aquesta idiosincràsia, la clau “és guanyar-te la seva confiança i fer-los veure les coses amb positivitat”, afegeix la Mònica Castaño, monitora del Curs d’auxiliar de taula de bàsquet.

Implicació dels municipis
INSERsport 2019 també ha suposat un creixement pel que fa a la implantació en el territori. Sabadell, Terrassa i Premià de Dalt s’han afegit a Barcelona, Sant Adrià i Esplugues de Llobregat en la seva implicació en el programa. Terrassa va acollir els cursos d’hoquei; Sabadell, de futbol 11; i Premià de Dalt, els de bàsquet, futbol sala i voleibol.

Federacions amb ànima
El projecte va es va crear en un moment de crisi econòmica però les federacions han respost amb implicació, amb el convenciment que el factor social serà clau per poder sortir del temporal i construir una societat més esportiva, justa i digna. A INSERsport 2019 han participat 11 federacions: voleibol, futbol, futbol sala, bàsquet, beisbol, lluita, paralítics cerebrals, esgrima, entitats excursionistes, activitats subaquàtiques i hoquei. Les dues últimes s’han estrenat aquesta edició. De fet, fa tot just una setmana es clausurava el primer curs d’arbitratge d’hoquei, on 7 joves han obtingut el certificat formatiu després d’haver realitzat 58 hores de formació en un curs basat en la reglamentació, els valors i la pràctica d’aquest esport per capacitar-los per iniciar-se en el món laboral.

Una graduació que exemplifica INSERsport, “més que un projecte, on les federacions i els i les joves són els grans protagonistes”, rebla Milena de Murga.

Leave a Reply