La força social de l’esport

By 9 de juliol de 2018General

La Federació Catalana d’Automobilisme beca un dels joves d’INSERsport

L’Alejandro té un somni. Arriba el monoplaça que frena en sec, els mecànics l’aixequen. Són 600 kg. Es desmunten els pneumàtics, es col·loquen en posició els nous. S’encaixa la primera roda, i així fins la quarta. En total passen poc més de tres segons. Aquest és un dels temps mitjans dels ‘pit stops’, les aturades dels cotxes de Fòrmula 1 quan fan parades tècniques a les carreres. Ara, aquest jove de 17 anys i resident a l’Hospitalet de Llobregat tindrà la possibilitat d’estar més a prop del seu somni gràcies a una beca de la Federació Catalana d’Automobilisme i el programa INSERsport de la UFEC.

L’Alejandro Estaun sempre ha sentit una gran passió pel món de la mecànica i del motor, però no ha disposat dels mitjans necessaris per poder iniciar-se en aquest sector que tant anhela. “El meu somni és arribar a ser mecànic de competició”, comenta. Però els últims mesos tot ha canviat per a ell. A través de l’educador social que l’acompanya a la Oficina Jove d’Hospitalet, li va sorgir l’oportunitat de participar en un curs de formació d’INSERsport i la Federació Catalana d’Automobilisme. Realitzat per l’escola formativa RC Group del club Skualo Competición, el programa va néixer amb la intenció d’apropar un esport d’elits com és l’automobilisme a persones amb risc d’exclusió social. Els continguts que s’hi van treballar, de forma teòrica i pràctica, van ser sobretot a nivell mecànic, com el funcionament dels motors o la dinàmica del cotxe.

“Valoro molt bé el curs ja que gran part de la informació ens la transmetien de forma pràctica, tocant motors i participant activament a la sessió”, explica l’Alejandro. Gràcies a la passió per la mecànica que ha mostrat l’Alejandro i a la seva implicació en el curs, segons explica Sergi Yborra, responsable de la formació, han seleccionat el jove per accedir a una beca de la mateixa escola per continuar la seva formació en aquest camp. Serà una instrucció d’un any de durada valorada en més de quatre mil euros, i reconeguda per diferents equips automobilístics. “Crec que és una oportunitat que no puc desaprofitar. M’ajudarà molt a millorar com a mecànic i és un gran pas que m’apropa al que vull arribar a ser. Estaré molt atent sempre en tot i pendent de les classes”, assegura l’Alejandro.

La beca permetrà l’Alejandro (primer per l’esquerra) seguir formant-se per fer realitat el seu somni

Oportunitat per a joves en una situació complexa
Més del 30% dels joves europeus estan a l’atur i aquesta xifra s’incrementa a l’estat espanyol, segons dades de la Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económicos (OCDE). En xifres absolutes, a Catalunya hi ha 143.600 joves a l’atur. Les polítiques socials tracten de fer front a aquesta problemàtica però es veuen desbordades per la quantitat de joves en aquesta situació. Tenir una feina representa una eina molt important per lluitar contra la pobresa i l’exclusió social. I aquest és l’objectiu d’INSERsport: donar l’oportunitat a joves en una situació complexa d’iniciar-se en el món laboral a través de l’esport i, moltes vegades, de complir els seus somnis.

L’Alejandro Estaun somia a ser mecànic de competició, i aquest programa li ha donat l’oportunitat i l’ha permès fer el primer pas d’un llarg camí que, amb dedicació i passió, el pot portar a fer realitat el seu somni.

INSERsport dona una oportunitat a joves en risc d’exclusió

Leave a Reply