Projecte SPEY: una setmana d’activitats de seguiment

El projecte “Sport for prevention of extremism in youth” (SPEY) és una iniciativa de la UFEC amb un consorci internacional que es va implementar entre 2019 i 2022 amb el suport financer de la Comissió Europea. L’objectiu principal del projecte era desenvolupar i testejar un programa d’esport pilot per prevenir el procés d’adopció de tota mena d’idees i comportaments extremistes entre els joves. El projecte va assolir amb èxit els seus objectius l’any 2022 consolidant els esforços de tots els socis implicats.

La setmana passada es van presentar els resultats del projecte dins del Fòrum Social de Criminologia (4a edició), organitzat pel Consell Social de la Universitat de Còrdova. Durant el Fòrum es van tractar els temes de la radicalització violenta i el radicalisme amb una atenció especial als atemptats de Barcelona i Cambrils. Els resultats i èxits de SPEY en prevenció del radicalisme van ser presentats per Daniel Mateu, coautor del projecte. La seva presentació va despertar un gran interès dels representants de la Comissaria General de Mossos d’Esquadra que busquen mesures efectives i validades científicament de detecció i prevenció de comportaments radicals.

A més, Manual Moyano, professor de psicologia social i director científic del projecte SPEY, va participar en la conferència en línia “Peace Beyond the Pitch: Prevention of Violent Extremism through Sports”, organitzada per l’oficina de lluita contra el terrorisme de les Nacions Unides. Ell va caracteritzar els processos de radicalització violenta i va presentar el projecte SPEY com una bona pràctica sobre la seva prevenció.

El programa pilot SPEY va ser creat per experts en educació, psicologia i esports, així com experts en l’àmbit de la radicalització. Els resultats de la seva implementació van ser validats pels experts de la Universitat de Còrdova que van desenvolupar un conjunt d’eines científiques per mesurar l’impacte i analitzar els resultats del projecte. Els resultats validats van demostrar que l’esport pot ser una eina potencial per a la prevenció de la radicalització en l’àmbit juvenil. Tots els resultats del projecte estan disponibles a la web del projecte i poden ser aplicats per psicòlegs esportius i altres professionals que treballen en la prevenció de conductes de radicalització.