Punt final d’SPEY: la demostració de la força reintegradora de l’esport

Després de dos anys i mig d’investigació, formació i implementació, ha arribat el moment de la clausura del projecte SPEY Sport for Prevention of Extremism in Youth (Esport per a la prevenció de l’extremisme en els i les joves). Una cloenda que ha tingut lloc aquest dimarts, 14 de juny, a la Delegació del Govern de Catalunya davant la Unió Europea (Brussel·les).

Una cinquantena de representants del món esportiu i social, responsables polítics i experts en joventut han participat en una conferència final que ha estat l’última ocasió per compartir les troballes del projecte, les barreres afrontades i les lliçons apreses.

I sobretot, ha servit per difondre el programa socioesportiu generat pel projecte, que permetrà a altres entitats replicar-lo i implementar activitats esportives i de competències transversals per fomentar el pensament crític entre els/les joves amb qui treballen i evitar els possibles processos de radicalització.

Un programa fruit de la cooperació constant entre la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), entitat que lidera el projecte: i diferents actors rellevants, tals com les administracions locals, les federacions esportives, clubs o ONGs. Totes les activitats compten amb la validació científica d’experts de la Universitat de Còrdova.

Resum de l’esdeveniment

Gerard Esteva, president de la UFEC, ha estat l’encarregat de presentar l’acte.  “L’esport és una de les eines més rellevants per lluitar contra la radicalització i assolir la igualtat”, ha comentat en la primera intervenció, abans de donar pas a Marisa Fernandez, cap adjunt de la Unitat d’Esports de la Comissió Europea, que ha detallat la política esportiva i el finançament de l’esport de la UE.

Posteriorment, Milena de Murga, psicòloga i criminòloga, co-creadora i coordinadora del projecte SPEY i directora del Departament de projectes socials i internacionals de la UFEC, ha presentat les conclusions del projecte i el documental final SPEY. A més, ha declarat que “el nostre objectiu és crear un programa esportiu contra la radicalització dels joves, aplicable a qualsevol país i cultura europea”.

Per això, s’ha creat i publicat un Manual de Bones Pràctiques i un Toolkit, disponibles de forma completament gratuïta. Dues eines  que permetran a altres organitzacions replicar el projecte i implementar activitats esportives i de competències transversals per fomentar el pensament crític entre els/les joves amb qui treballen i evitar els possibles processos de radicalització.

Per acabar, investigadors de la Universitat de Còrdova i del Centre Universitari Internacional de Marbella han detallat els resultats SPEY i han facilitat una visió dels processos que porten a la radicalització i com l’esport és una eina molt poderosa per prevenir-la. Carlos Igualada, director de l’Observatori Internacional d’Estudis sobre el Terrorisme (OIET), ha posat el punt final a l’acte amb la presentació de les conclusions del seu estudi sobre ‘Terrorisme i esport’.

SPEY, un projecte per prevenir la radicalització de joves

El projecte SPEY, capitanejat per la UFEC i co-finançat per la Comissió Europea, combina la pràctica esportiva i l’aprenentatge de competències transversals amb l’objectiu de minimitzar els factors de risc que intervenen en el procés de radicalització en els joves i incrementar i promoure els factors de protecció.

Tenint en compte que els joves en risc d’exclusió són un col·lectiu vulnerable i poden arribar a ser permeables a certs discursos d’odi i ideologies extremistes, SPEY busca millorar els canals d’integració i la xarxa de suport d’aquest col·lectiu donant-los de nous recursos i eines més constructives i positives, per tal que aquests puguin escollir noves oportunitats vitals.

Liderat per acadèmics i acadèmiques reconegudes, SPEY també vol dotar el projecte d’eines capaces de mesurar l’efectivitat dels programes destinats a la prevenció de l’extremisme a través de l’esport. SPEY compta amb la participació directa de 7 països i 10 ‘partners’, entre els quals es troba la Confederació d’Esports de Suècia, la Unió de Federacions de Letònia, l’International Council of Sport and Physical Education d’Alemanya, l’Ajuntament de Gondomar de Portugal, el Ministeri de Cultura i Esport de Grècia, el ‘think tank’ francès Sport and Citizenship, SNAFU i la Universitat de Còrdova.