Estem emocionats d’anunciar que, dos anys i mig després del llançament del projecte SPEY Sport for Prevention of Extremism in Youth (Esport per a la prevenció de l’extremisme en els i les joves), publiquem el Manual de Bones Pràctiques i el Toolkit SPEY. Es tracta de dues eines que permetran a altres organitzacions replicar el projecte i implementar activitats esportives i de competències transversals per fomentar el pensament crític entre els/les joves amb qui treballen i evitar els possibles processos de radicalització.
El resultat final del projecte ha evidenciat l’eficàcia de les activitats que formen part del manual que s’ha creat, testat i avaluat, en referència a la constitució de xarxes positives. Aquest manual serà una eina molt útil pels/per les professionals del sector social i esportiu per tal de conèixer que és la radicalització i tenir eines per evitar-la.
Amb les activitats del manual es treballa el respecte a les normes i per als altres, el treball en equip, la tolerància, la diversitat, la hospitalitat i l’empatia, entre d’altres, per crear un sentiment de pertinença i reduir aquest risc de radicalització.
En aquest sentit, en aquests materials els/les professionals trobaran el programa socioesportiu validat pels investigadors i investigadores d’SPEY, amb activitats amb un enfocament educacional important i on pren especial importància la promoció de valors adequats. A més, el conjunt d’eines inclou també una sèrie d’activitats, tant individuals com en grup, que fomenten una reflexió sobre les desigualtats de gènere i sobre la percepció de la masculinitat, amb l’objectiu de recapacitar sobre els estereotips de gènere.
En aquests manuals de bones pràctiques s’inclou també una secció sobre com involucrar els clubs esportius i per realitzar aquestes activitats amb els seus grups de joves.
Descarrega aquí el Manual del Formador d’SPEY.
Descarrega aquí el Toolkit d’SPEY.
SPEY, un projecte per prevenir la radicalització de joves
El projecte SPEY, capitanejat per la UFEC i co-finançat per la Comissió Europea, combina la pràctica esportiva i l’aprenentatge de competències transversals amb l’objectiu de minimitzar els factors de risc que intervenen en el procés de radicalització en els joves i incrementar i promoure els factors de protecció.
Tenint en compte que els joves en risc d’exclusió són un col·lectiu vulnerable i poden arribar a ser permeables a certs discursos d’odi i ideologies extremistes, SPEY busca millorar els canals d’integració i la xarxa de suport d’aquest col·lectiu donant-los de nous recursos i eines més constructives i positives, per tal que aquests puguin escollir noves oportunitats vitals.
Liderat per acadèmics i acadèmiques reconegudes, SPEY també vol dotar el projecte d’eines capaces de mesurar l’efectivitat dels programes destinats a la prevenció de l’extremisme a través de l’esport. SPEY compta amb la participació directa de 7 països i 10 ‘partners’, entre els quals es troba la Confederació d’Esports de Suècia, la Unió de Federacions de Letònia, l’International Council of Sport and Physical Education d’Alemanya, l’Ajuntament de Gondomar de Portugal, el Ministeri de Cultura i Esport de Grècia, el ‘think tank’ francès Sport and Citizenship, SNAFU i la Universitat de Còrdova.