La UFEC posa en marxa un programa pilot per prevenir la radicalització de joves a través de l’esport

La seu de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya ha acollit aquest matí la conferència de llançament del projecte SPEY (Sport for prevention of extremism in youth), el projecte europeu liderat per la UFEC per prevenir la radicalització en joves a través de l’esport.

El projecte, liderat per la UFEC i finançat per la Comissió Europea, té l’objectiu final de crear un programa esportiu que previngui la radicalització de joves en risc d’exclusió social i facilitar la seva inclusió. A  més , pretén desenvolupar un seguit d’eines de selecció, identificació i mesurament per detectar possibles indicadors de risc del procés de radicalització.

Programa pilot amb 7 països
A part de la UFEC, el projecte compta amb 9 partners i 7 països: la Confederació d’Esports de Suècia, la Unió de Federacions de Letònia, l’International Council of Sport and Physical Education (ICSSPE), l’Ajuntament de Gondomar (Portugal), el Ministeri de Cultura i Esport de Grècia i el think tank francès Sport and Citizenship. La Universitat de Barcelona, que avaluarà totes les fases del projecte, tanca el grup de partners. De la mateixa manera, l’SPEY compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, els ajuntaments de Sant Adrià del Besós i Terrassa, i la Federació Catalana de Hockey.

El projecte s’allargarà durant 30 mesos. Nicolas Espitaler, project manager d’SPEY, ha destacat que l’esport “és una oportunitat per Europa”. En la seva intervenció Espitaler ha mostrat el marc d’actuació del projecte, explicant les línies d’actuació dels programes Erasmus Plus Sport de la Comissió Europea.

L’adolescència, punt crític de la radicalització
Algun dels països implicats en el projecte han patit la radicalització i atemptats, com França o Espanya. Desenvolupar programes com SPEY és essencial per aquests països. “Necessitem esforçar-nos per preparar els joves per entendre els complexos problemes de l’extremisme i crear solucions concretes”, ha dit Xavier Torrens, director del Màster en prevenció de radicalització de joves de la Universitat de Barcelona (UB), únic a l’estat espanyol. Treballar la base social i educativa dels països és vital i “l’esport és una eina essencial perquè atrau joves d’una franja d’edat -l’adolescència- que és un factor clau en molts processos de radicalització”, ha exposat.

Tota prevenció implica combatre les ideologies que fomenten la violència, que es basen en prejudicis. Per lluitar contra aquests prejudicis “l’esport pot crear resiliència perquè els joves no estiguin afectats per idees i que els facin radicalitzar”. O en altres paraules, l’esport ha de “minimitzar els prejudicis que es trobaran al seu voltant”, ha reblat.

Base científica del projecte
Milena de Murga, coordinadora i creadora d’SPEY, ha posat en valor “la base científica del projecte”. La UB aplicarà el mètode científic durant totes les fases del projecte per anar més enllà. “Volem crear un projecte esportiu amb competències transversal, un programa de mentoring, un joc d’e-games”, ha explicat de Murga, però “sobretot busquem la validació dels experts per poder tirar endavant un Manual de bones pràctiques que validi les nostres activitats”, ha dit.

SPEY és un projecte pioner, un programa pilot, experimental, únic a Europa. “Si no fem res, les idees destructives que fragmenten la societat guanyen pes”, ha conclòs Torrens. Amb aquest esperit, de Murga ha afegit que el Manual de bones pràctiques que naixerà d’aquest projecte estarà a “l’abast de tothom perquè la resta de països d’Europa el puguin utilitzar”, ha reblat.