Presentació del projecte SPEY a Berlin organitzada per l’ICSSPE

Aquest dijous, 12 de maig, el Consell Internacional de l’Esport i l’Educació Física d’Alemanya (ICSSPE) ha organitzat, a Berlin, un acte de presentació del projecte SPEY (Sport for Prevention of Extremism in Youth -Esport per a la prevenció de l’extremisme en els i les joves), on s’han detallat les principals conclusions del programa i s’han explicat mètodes per prevenir l’extremisme en els i les joves a través de l’esport. A més, s’ha presentat també per primera vegada el documental del projecte amb les veus dels i les principals protagonistes i responsables.

L’esdeveniment ha començat amb una benvinguda institucional per part del Doctor Uri Schaefer, president de l’ICSSPE; i Gerard Esteva, president de la UFEC, entitat que lidera el projecte SPEY. Tots dos han destacat la força de les institucions, i més quan van de la mà, a l’hora d’emprendre projectes socials i d’abordar temes tan rellevants com és la prevenció de l’extremisme en els i les joves.

Posteriorment, Milena de Murga, psicòloga i criminòloga, co-creadora i coordinadora del projecte SPEY i directora del Departament de projectes socials i internacionals de la UFEC, ha presentat el projecte, l’evolució dels i les joves que hi han participat i els trets més rellevants que s’han produït durant el seu desenvolupament.

Finalment, Roberto Muelas Lobato, investigador del Centre Universitari Internacional de Marbella, ha introduït els temes de la violència i radicalització i perquè és important abordar-los des dels i les joves, per acabar detallant les principals conclusions del projecte SPEY.

Com a acabament, Marcello Corrado, cap de projectes de l’Agència Executiva Europea d’Educació i Cultura (EACEA) ha presentat a tots els assistents el programa Erasmus+. Uri Schaefer i Gerard Esteva han fet el tancament final de l’acte. L’entitat SNAFU Store, creadors del work game d’SPEY, també han participat en l’activitat.

SPEY, un projecte per prevenir la radicalització de joves

El projecte SPEY, capitanejat per la UFEC i co-finançat per la Comissió Europea, combina la pràctica esportiva i l’aprenentatge de competències transversals amb l’objectiu de minimitzar els factors de risc que intervenen en el procés de radicalització en els joves.

Entès que l’extremisme usa sovint l’exclusió social com a catalitzadora de certs discursos d’odi, SPEY també busca millorar els canals d’integració i la xarxa de suport de persones en risc d’exclusió social mantenint sempre una visió de gènere transversal en tot el projecte.

Liderat per acadèmics reconeguts, SPEY vol produir eines capaces de mesurar l’efectivitat dels programes destinats a la prevenció de l’extremisme a través de l’esport. SPEY compta amb el SPEY compta amb el suport de 7 països i 9 ‘partners’, entre els quals es troba la Confederació d’Esports de Suècia, la Unió de Federacions de Letònia, l’International Council of Sport and Physical Education d’Alemanya, l’Ajuntament de Gondomar de Portugal, el Ministeri de Cultura i Esport de Grècia, el ‘think tank’ francès Sport and Citizenship, i la Universitat de Còrdova.