SPEY organitza, amb la presència d’experts i institucions, un espai d’anàlisi sobre l’abordatge de l’extremisme en l’àmbit esportiu

El projecte SPEY (Sport for Prevention of Extremism in Youth – Esport per a la prevenció de l’extremisme en els i les joves), liderat per la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, ha celebrat aquest dijous, 28 d’abril, la jornada ‘Extremismo violento y deporte’, organitzada per la Universitat de Còrdova (UCO) . L’acte ha estat un espai de trobada i d’anàlisi al voltant de la intersecció entre l’extremisme violent i l’esport, per tal de plantejar eines que permetin minimitzar els factors de risc que intervenen en el procés de radicalització en els joves.

Amb la presència de diferents experts i institucions, s’ha posat èmfasi en la joventut i els col·lectius vulnerables, el paper de les ciutats i la societat civil, la perspectiva supranacional, així com la seguretat en grans esdeveniments i espectacles esportius; tots com a elements de risc determinants en la radicalització dels joves.

En aquest sentit, la jornada s’ha iniciat amb una presentació per part del president de la UFEC, Gerard Esteva; la vicerectora de Polítiques Inclusives i Vida Universitària, Rosario Mérida; la degana de la Facultat de Ciències de l’Educació, Maria del Mar García; i el vicedegà de Pràcticum de la Facultat de Ciències de l’Educació, Manuel Moyano.

Moyano ha destacat “l’orgull” d’organitzar una jornada on també s’han presentat els resultats del projecte ‘Sport for Prevention of Extremism in Youth’. “Sembla mentida que cent anys després dels conflictes bèl·lics que van assolar Europa al segle XX, estiguem vivint novament situacions d’extremisme violent”, ha apuntat l’investigador del Departament de Psicologia de la UCO; que ha afegit que l’esport “és un vector tant per al risc com per a la prevenció”.

Taules rodones sobre la intersecció entre l’extremisme violent i l’esport

La jornada ha continuat amb la taula rodona: ‘El deporte como recurso para la prevención primaria del extremismo violento’, amb la participación de José María Martín Criado, del servei de convivència i igualtat de la Conselleria d’Educació i Esport d’Andalusia; Juan de Dios Benítez-Sillero, del Departament de Didàctiques Específiques de la Universitat de Còrdova (UCO); Juan Calmaestra, del Departament de Psicologia de la UCO; i Azahara Blanco, de l’IES Guadalquivir. En aquesta primera intervenció s’ha emfatitzat com l’esport i disposar de referents esportius positius poden ser una bona eina per prevenir conductes com el bullying, l’absentisme escolar, etc. Aquesta taula ha estat moderada per Marta Domínguez, directora d’UCODEPORTE.

Posteriorment, s’ha tractat el paper de les federacions esportives en la prevenció de l’extremisme violent i la implementació de projectes que promoguin la cohesió social i la no violència. Hi ha participat el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Gerard Esteva; i el president de la Confederación Andaluza de Federaciones Deportivas (CAFD), Alfonso Escribano; i la intervenció ha estat moderada per Milena de Murga, co-creadora del projecte SPEY i directora del Departament de projectes socials i internacionals de la UFEC.

A continuació, s’ha presentat a tots els assistents els principals aspectes i avenços del projecte SPEY. Una exposició liderada per alguns dels responsables i creadors del projecte, com Milena de Murga; Neus Arnal, educadora i investigadora del projecte; Roberto M. Lobato, analista del Marbella Internacional University Centre; i Daniel Mateu, co-creador d’SPEY i investigador col·laborador de la Universitat de Còrdova.

Finalment, s’ha tractat el tema de l’extremisme violent i l’esport des d’una perspectiva supranacional, amb la presència de Julio Andrade, director del Centro Internacional de Formación de Autoridades y Líderes de Màlaga; Luis Macua, investigador i analista de la Oficina Nacional de les Nacions Unides; i Manuel Moyano, investigador del Departament de Psicologia de la UCO. Una taula on també s’han plantejat mesures integrals més segures en l’àmbit esportiu, especialment en les seves instal·lacions, objectius de possibles accions terroristes pel seu ressò mediàtic. Macua ha destacat que “la prevenció de l’extremisme és una prioritat per a les Nacions Unides, i iniciatives com SPEY, que ja apareix a la nostra bases de dades com un projecte de bones pràctiques en aquest àmbit, són molt interessants”.

S’ha tancat l’acte amb la conferència ‘Terrorismo y deporte’ per part de Carlos Igualada, director de l’Observatorio Internacional de Estudios sobre Terrorismo (OIET). Igualada ha fet un repàs de com diverses organitzacions terroristes han fet servir els esdeveniments esportius com a objectiu, i ha destacat que “iniciatives com SPEY són un referent preventiu de com treballar l’extremisme violent a través de l’esport”. La conferència ha estat presentada pel president del Consell Social de la UCO, Fransico Muñoz Usano.

L’acte s’ha celebrat a la Sala de Graus de la Facultat d’Educació de la Universitat de Còrdova i ha tingut com a assistents a membres de forces i cossos de seguretat de l’estat, membres de la Conselleria d’educació de la Junta d’Andalusia i estudiants de la Universitat de Còrdova, entre d’altres. Una jornada que a més de compartir informació, també ha servit per crear sinergies per a futures col·laboracions.

SPEY, un projecte per prevenir la radicalització de joves

El projecte SPEY, capitanejat per la UFEC i co-finançat per la Comissió Europea, combina la pràctica esportiva i l’aprenentatge de competències transversals amb l’objectiu de minimitzar els factors de risc que intervenen en el procés de radicalització en els joves.

Entès que l’extremisme usa sovint l’exclusió social com a catalitzadora de certs discursos d’odi, SPEY també busca millorar els canals d’integració i la xarxa de suport de persones en risc d’exclusió social mantenint sempre una visió de gènere transversal en tot el projecte.

Liderat per acadèmics reconeguts, SPEY vol produir eines capaces de mesurar l’efectivitat dels programes destinats a la prevenció de l’extremisme a través de l’esport. SPEY compta amb el SPEY compta amb el suport de 7 països i 9 ‘partners’, entre els quals es troba la Confederació d’Esports de Suècia, la Unió de Federacions de Letònia, l’International Council of Sport and Physical Education d’Alemanya, l’Ajuntament de Gondomar de Portugal, el Ministeri de Cultura i Esport de Grècia, el ‘think tank’ francès Sport and Citizenship, i la Universitat de Còrdova.