Ja està disponible per a la seva descàrrega KUNE, el nou joc de taula col·laboratiu del projecte SPEY (Sport for Prevention of Extremism in Youth -Esport per a la prevenció de l’extremisme en els i les joves) que té l’objectiu d’afavorir la inclusió.
Creat per Snafu Design i finançat per la Comissió Europea, KUNE és un joc cooperatiu per a grups de 2 a 6 jugadors on guanya qui arriba al final del joc. Per aconseguir-ho, s’ha d’aconseguir vèncer el mall de cartes de “vida” i evitar acumular-ne en excés per no ser eliminat. KUNE està format per unes 100 cartes, dividides entre cartes de personatge; cartes de vida; i cartes d’acció.
D’altra banda, cal destacar que cada carta de personatge disposa de quatre característiques diferents agrupades en color; figures; temperatura i gust. Aquests atributs es poden extrapolar a característiques reals del nostre dia com poden ser la religió, identitat sexual, estudis i grup ètnic, entre altres. Per tant, són un exemple evident de les diferències entre les diferents persones, però que al final es veuen obligades a cooperar per guanyar la partida. Descobriu tot el reglament aquí.
“El que busquem amb KUNE és fer entendre els jocs de taula com a eines socialitzadores, que uneixen les persones per a dedicar-se a una cosa en concret: jugar i aprendre”, detalla Francesc Martí Pelejà, encarregat del disseny i desenvolupament del joc.
Alguns dels beneficis del nou joc de taula SPEY són la millora de la concentració, l’ensenyar a respectar les normes; el desenvolupament de les capacitats intel·lectuals; foment del treball en equip; actua com a eina contra la frustració; impulsa la presa de decisions i desenvolupa el pensament abstracte.
SPEY, un projecte per prevenir la radicalització de joves
El projecte SPEY, capitanejat per la UFEC i co-finançat per la Comissió Europea, combina la pràctica esportiva i l’aprenentatge de competències transversals amb l’objectiu de minimitzar els factors de risc que intervenen en el procés de radicalització en els joves.
Tenint en compte que els joves en risc d’exclusió són un col·lectiu vulnerable i poden arribar a ser permeables a certs discursos d’odi i ideologies extremistes, SPEY busca millorar els canals d’integració i la xarxa de suport d’aquest col·lectiu donant-los de nous recursos i eines més constructives i positives, per tal que aquests puguin escollir noves oportunitats vitals.
Liderat per acadèmics reconeguts, SPEY també vol dotar el projecte d’eines capaces de mesurar l’efectivitat dels programes destinats a la prevenció de l’extremisme a través de l’esport. SPEY compta amb el suport de 7 països i 10 ‘partners’, entre els quals es troba la Confederació d’Esports de Suècia, la Unió de Federacions de Letònia, l’International Council of Sport and Physical Education d’Alemanya, l’Ajuntament de Gondomar de Portugal, el Ministeri de Cultura i Esport de Grècia, el ‘think tank’ francès Sport and Citizenship, SNAFU i la Universitat de Còrdova.