Representants d’SPEY, convidats a una conferència sobre enfocaments específics de gènere en l’àmbit escolar, organitzada per la RAN

Representants del projecte SPEY (Sport for Prevention of Extremism in Youth -Esport per a la prevenció de l’extremisme en els i les joves) han participat els dies 31 de maig i 1 de juny en la conferència “Gender specific approaches: preventive work for girls in and around schools”, organitzada per la RAN (Radicalisation awareness network) a Lisboa. SPEY, capitanejat per la UFEC i co-finançat per la Comissió Europea, combina la pràctica esportiva i l’aprenentatge de competències transversals, entre elles la perspectiva de gènere, amb l’objectiu de minimitzar els factors de risc que intervenen en el procés de radicalització en els joves.

La RAN és un centre d’excel·lència del coneixement fundat per la Comissió Europea en matèria de radicalització, que té com a objectiu assistir els i les professionals d’aquest àmbit així com els decisors polítics a l’hora d’elaborar polítiques públiques relacionades amb la radicalització.

En aquest sentit, a la sessió, on han pres part una trentena de professionals que tenen una relació directa amb els processos de radicalització i persones radicalitzades; s’han organitzat debats sobre el paper de les noies en diferents ideologies extremistes; i s’han plantejat intervencions preventives destinades a construir resiliència específicament per noies, i també a fomentar la igualtat de gènere i respectar els límits (sexuals), dirigida sobre tot a nois.

Així mateix, el cicle de conferències ha continuat amb una exposició de practiques inspiradores per part de diferents organismes europeus. I per acabar, s’ha plantejat un espai de debat en grups reduïts, on s’ha tractat de ressenyar els principals conceptes que s’han treballat els dos dies, i s’han exposat consells rellevants per professors, escoles en el marc de l’enfocament de gènere.

Sobre la RAN

La RAN és una xarxa que reuneix professionals de primera línia que treballen diàriament amb aquelles persones vulnerables als processos de radicalització i amb aquelles persones que ja han estat radicalitzades. Aquests representants de la societat civil, treballadors socials, professors, professionals de l’àmbit sanitari, representants de les autoritats locals, agents de policia i funcionaris de presons treballen en la prevenció i lluita contra l’extremisme violent en totes les seves formes i en la rehabilitació i reintegració d’extremistes violents.

La RAN organitza una sèrie de grups de treball temàtics per als professionals de primera línia en què poden compartir coneixements, experiències de primera mà i diversos enfocaments, a més de fomentar l’avaluació i la revisió mútua. La RAN produeix diferents publicacions, les quals se circulen per la xarxa de professionals de primera línia, on es recullen l’aprenentatge, les perspectives i les recomanacions de cada reunió dels grups de treball, la qual cosa ajuda a consolidar els coneixements i les capacitats de la RAN.

Des de la seva fundació el 2011 la RAN ha atret uns 6.000 professionals que, col·lectivament, representen la totalitat dels Estats membres.