Manuel Moyano detalla els resultats d’SPEY a la conferència internacional de recerca contra l’extremisme violent

Manuel Moyano, director científic del projecte SPEY (Sport for Prevention of Extremism in Youth -Esport per a la prevenció de l’extremisme en els i les joves) ha presentat aquest dijous, 26 de maig, els resultats del programa a la conferència internacional de recerca contra l’extremisme violent, una de les més rellevants del món. La jornada ha estat organitzada per Hedayah, entitat que treballa per prevenir i contrarestar l’extremisme violent mitjançant programes innovadors i basats en evidències, comunicacions estratègiques i investigacions de primer nivell.

Moyano ha detallat les principals investigacions i conclusions del projecte SPEY, que l’han servit per demostrar als presents com l’esport és un factor important de protecció davant les conductes extremistes. A més, l’investigador també ha enumerat els principals factors de risc en la radicalització dels joves, i diferents mètodes per prevenir l’extremisme en joves a través de l’esport.

Amb la presència d’autoritats de diferents països i investigadors experts en diferents camps de la radicalització, també s’han tractat temes com els efectes del canvi climàtic en l’extremisme violent; la influència de l’Internet i les noves tecnologies en la radicalització dels joves o la implicació de la crisi del Covid-19 en tot aquest moviment. Podeu consultar el programa complet aquí. 

SPEY, un projecte per prevenir la radicalització de joves

El projecte SPEY, capitanejat per la UFEC i co-finançat per la Comissió Europea, combina la pràctica esportiva i l’aprenentatge de competències transversals amb l’objectiu de minimitzar els factors de risc que intervenen en el procés de radicalització en els joves.

Tenint en compte que els joves en risc d’exclusió són un col·lectiu vulnerable i poden arribar a ser permeables a certs discursos d’odi i ideologies extremistes, SPEY busca millorar els canals d’integració i la xarxa de suport d’aquest col·lectiu donant-los de nous recursos i eines  més constructives i positives, per tal que aquests puguin escollir noves oportunitats vitals.

Liderat per acadèmics reconeguts, SPEY també vol dotar el projecte d’eines capaces de mesurar l’efectivitat dels programes destinats a la prevenció de l’extremisme a través de l’esport. SPEY compta amb el suport de 7 països i 10 ‘partners’, entre els quals es troba la Confederació d’Esports de Suècia, la Unió de Federacions de Letònia, l’International Council of Sport and Physical Education d’Alemanya, l’Ajuntament de Gondomar de Portugal, el Ministeri de Cultura i Esport de Grècia, el ‘think tank’ francès Sport and Citizenship, SNAFU i la Universitat de Còrdova.