“A SPEY volem demostrar que l’esport pot ajudar els joves a allunyar-se de l’extremisme”

Ronalds Rezais, director de projectes internacionals del Consell de Federacions Esportives de Letònia, explica el rol de la seva organització en el projecte SPEY, tot el què s’ha aconseguit fins al moment i els objectius durant els últims mesos del programa.

 

1) Què et va fer unir-te al projecte? Què hi destacaries fins ara?
Ens va fer unir-nos al projecte la beneficiosa experiència laboral i col·laboració prèvia amb la UFEC.
M’agradaria destacar que el projecte posa de relleu un tema que és problemàtic al nostre país, Letònia, ja que ningú expressa públicament els problemes potencials dels joves que poden portar a l’extremisme. No obstant, sí existeixen molts exemples d’entrenadors que evidencien que l’esport ha ajudat els joves a seguir un estil de vida beneficiós, i evitar així que es segueixin qualsevol branca d’extremisme. Per tant aquest tema és cabdal al nostre país.

 

2) Esport, joventut i radicalització: 3 paraules poderoses. Què creieu que aporteu al projecte i des de quin punt de vista/experiència?
Coneixement, xarxa i dedicació. Som l’organització que agrupa totes les federacions nacionals del país i tenim la gran oportunitat de transmetre el missatge del projecte SPEY a totes les nostres federacions.

 

3) Com ha afectat la pandèmia el desenvolupament d’aquesta tasca? Esteu aconseguint els objectius?
Totes les tasques s’han endarrerit a causa del tancament global de tota l’organització durant la pandèmia, però tot i això mica en mica anem recuperant la normalitat. A més, cal destacar que, gràcies a la implicació de tots els partners, hem pogut seguir amb cert ritme de forma online.

4) Des de la vostra experiència en altres projectes europeus, de quin èxit us sentiu més orgullosos?
Fa 6 anys que som els coordinadors nacionals de la Setmana Europea de l’Esport a Letònia i en els últims 2 anys, malgrat la pandèmia, hem aconseguit que més de 260 mil habitants letons (el 15% de la població) participessin a BeActive en més de 1800 esdeveniments.

 

Sobre el projecte SPEY
El projecte SPEY (Sport for Prevention of Extremism in Youth) va arrencar el febrer del 2020 liderat per la Unió de Federacions Esportives de Catalunya. El projecte, cofinançat per la Comissió Europea, té una durada de 30 mesos, i compta amb el suport de 7 països i 9 ‘partners’, entre els quals es troba la Confederació d’Esports de Suècia, la Unió de Federacions de Letònia, l’International Council of Sport and Physical Education d’Alemanya, l’Ajuntament de Gondomar de Portugal, el Ministeri de Cultura i Esport de Grècia, el ‘think tank’ francès Sport and Citizenship, i la Universitat de Córdoba.

++++++++ Segueix-nos a Twitter: https://twitter.com/speyproject