“L’esport es converteix en una eina de connexió entre joves de cultures molt diferents”

El Gerard de Gràcia és un dels voluntaris del projecte SPEY (Sport for Prevention of Extremism in Youth), capitanejat per la UFEC i cofinançat per la Comissió Europea. El programa combina la pràctica esportiva i l’aprenentatge de competències transversals amb l’objectiu de minimitzar els factors de risc que intervenen en el procés de radicalització en els joves.

Entre moltes activitats, va participar en la organització dels entrenaments de futbol que es van portar a terme durant tot el 2021 a les instal·lacions de la UE Sant Andreu. Uns entrenaments amb joves d’entre 16 i 25 anys on es va evidenciar que els valors que transmet l’esport són una eina eficaç en la prevenció de les idees i comportaments extrems entre els joves.

“El projecte SPEY trobo que és una oportunitat ideal perquè gent de diferents cultures comparteixi un espai per fer una de les coses que més els hi agrada: fer esport”, comenta de Gràcia. Sobre l’experiència, afegeix que “es viuen moments molts especials i de fair-play. L’esport es converteix en una eina de connexió per a joves amb diferents cultures, idiomes. Es genera un ambient únic”.

D’altra banda, Salim Sherioui i Saibo Dabo, participants del projecte SPEY, es mostren molt satisfets pels entrenaments i les activitats realitzades en el projecte i coincideixen en què han après molt de gent molt diferent. A més, destaquen que el que més els hi ha agradat és jugar en equip i compartir una estona entre tots.

Durant les pròximes setmanes, veurà la llum el nou joc de taula d’SPEY, amb aspectes claus del programa. Un nou Toolkit que té l’objectiu de poder ser utilitzat per altres organitzacions a l’hora de replicar el projecte i formar els professionals.

Posteriorment, s’arribarà a la part final del projecte, amb la reunió amb tots els partners a Còrdova i la presentació de les conclusions, el pròxim mes de juny.