La Confederació Sueca d’Esports organitza una presentació d’SPEY a la localitat d’Umea

Aquest dijous, 5 de maig, la Confederació Sueca d’Esports ha organitzat, a la localitat d’UMEA (Suècia), una conferència sobre el projecte SPEY (Sport for Prevention of Extremism in Youth -Esport per a la prevenció de l’extremisme en els i les joves), on s’han detallat les principals conclusions del programa i s’han explicat mètodes per prevenir l’extremisme en els i les joves a través de l’esport.

L’acte ha comptat amb la presència de responsables de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), líders del projecte; i investigadors de la Universitat de Còrdova, que han estat els encarregats de desenvolupar el mètode científic en què es basa SPEY.

L’esdeveniment ha començat amb una benvinguda institucional per part de representants de la Confederació Sueca d’Esports. Posteriorment, Daniel Mateu, investigador de la Universitat de Còrdova, Màster en prevenció de la radicalització i especialista en l’anàlisi del terrorisme jihadista, insurgències i moviments radicals, ha resumit el tema de la radicalització mitjançant l’esport i ha assenyalat eines per enfrontar-la.

A continuació, Milena de Murga, psicòloga i criminòloga, co-creadora i coordinadora del projecte SPEY i directora del Departament de projectes socials i internacionals de la UFEC, ha presentat el programa i la seva evolució juntament amb Alla Krinitsyna, també de la UFEC. Finalment, Manuel Moyano, investigador de conflictes, grups, radicalització i violència a la Universitat de Còrdova, ha tancat l’acte anunciant les principals conclusions que s’han extret d’SPEY.

El públic que ha assistit a la conferència ha estat format per entrenadors i entrenadores, professionals d’ONGs, estudiants universitaris i representants d’organitzacions que treballen amb persones refugiades.

SPEY, un projecte per prevenir la radicalització de joves

El projecte SPEY, capitanejat per la UFEC i co-finançat per la Comissió Europea, combina la pràctica esportiva i l’aprenentatge de competències transversals amb l’objectiu de minimitzar els factors de risc que intervenen en el procés de radicalització en els joves.

Entès que l’extremisme usa sovint l’exclusió social com a catalitzadora de certs discursos d’odi, SPEY també busca millorar els canals d’integració i la xarxa de suport de persones en risc d’exclusió social mantenint sempre una visió de gènere transversal en tot el projecte.

 

Liderat per acadèmics reconeguts, SPEY vol produir eines capaces de mesurar l’efectivitat dels programes destinats a la prevenció de l’extremisme a través de l’esport. SPEY compta amb el SPEY compta amb el suport de 7 països i 9 ‘partners’, entre els quals es troba la Confederació d’Esports de Suècia, la Unió de Federacions de Letònia, l’International Council of Sport and Physical Education d’Alemanya, l’Ajuntament de Gondomar de Portugal, el Ministeri de Cultura i Esport de Grècia, el ‘think tank’ francès Sport and Citizenship, i la Universitat de Còrdova.