SPEY es presenta al teixit social i esportiu de Catalunya a la UFEC

Més de cinquanta assistents pertanyents al teixit social i esportiu català han pogut conèixer de primera mà la realitat i conclusions del projecte SPEY (Sport for Prevention of Extremism in Youth -Esport per a la prevenció de l’extremisme en els i les joves), en un acte de presentació organitzat per la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), líders del programa.

L’acte ha servit per exposar als presents com l’esport és un factor important de protecció davant les conductes extremistes, i els principals factors de risc en la radicalització dels joves. Això ha servit per introduir les principals investigacions i conclusions del projecte SPEY.

La sessió ha comptat amb la participació de Gerard Esteva, president de la UFEC; Milena de Murga, psicòloga i criminòloga, co-creadora i coordinadora del projecte SPEY i directora del Departament de projectes socials i internacionals de la UFEC; i investigadors de la Universitat de Còrdova.

 

Un cop finalitzat l’acte, s’ha organitzat un refrigeri, i s’ha donat pas a la presentació d’un altre projecte europeu en què participa la UFEC, l’SPIRIT. El projecte, finançat per la Comissió Europea i liderat per l’ENGSO, té per objectiu treballar a través de l’esport pel benestar psicològic i emocional de la població en general, posant èmfasi en persones migrades que han patit experiències traumàtiques.

SPEY, un projecte per prevenir la radicalització de joves

El projecte SPEY, capitanejat per la UFEC i co-finançat per la Comissió Europea, combina la pràctica esportiva i l’aprenentatge de competències transversals amb l’objectiu de minimitzar els factors de risc que intervenen en el procés de radicalització en els joves.

Tenint en compte que els joves en risc d’exclusió són un col·lectiu vulnerable i poden arribar a ser permeables a certs discursos d’odi i ideologies extremistes, SPEY busca millorar els canals d’integració i la xarxa de suport d’aquest col·lectiu donant-los de nous recursos i eines  més constructives i positives, per tal que aquests puguin escollir noves oportunitats vitals.

Liderat per acadèmics reconeguts, SPEY també vol dotar el projecte d’eines capaces de mesurar l’efectivitat dels programes destinats a la prevenció de l’extremisme a través de l’esport. SPEY compta amb el suport de 7 països i 10 ‘partners’, entre els quals es troba la Confederació d’Esports de Suècia, la Unió de Federacions de Letònia, l’International Council of Sport and Physical Education d’Alemanya, l’Ajuntament de Gondomar de Portugal, el Ministeri de Cultura i Esport de Grècia, el ‘think tank’ francès Sport and Citizenship, SNAFU i la Universitat de Còrdova.